Użytkownik *
Hasło *
Pamiętaj mnie

Zarejestruj się

Pola oznaczone (*) są wymagane.
Nazwa użytkownika *
Użytkownik *
Hasło *
Powtórz hasło *
Powtórz email *
Captcha *
Reload Captcha
Wybory rektora AWFiS w Gdańsku Wybory rektora AWFiS w Gdańsku mat. prasowe

Waldemar Moska powraca na stanowisko rektora AWFiS

Lis 07, 2019

Waldemar Moska wraca na stanowisko rektora Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Oliwie. Po złożonej przez niego w połowie października rezygnacji, uczelnia przeprowadziła dziś wybory nowego rektora. Moska zdobył 22 na 23 głosy Kolegium Elektorów AWFiS.

Takiego obrotu sprawy chyba nikt spoza uczelni się nie spodziewał. Dziś odbyły się wybory uzupełniające na funkcję rektora Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu na okres do końca kadencji 2016-2020. Ich przeprowadzenie było konieczne po złożeniu 16 października mandatu rektora uczelni przez Waldemara Moskę. Pełniącym obowiązki rektora został wówczas prof. dr. hab. Paweł Cięszczyk.

O domniemanych powodach rezygnacji dotychczasowego rektora pisaliśmy wcześniej.

Do dzisiejszych wyborów stanęli: dr hab. Waldemar Moska, prof. AWFiS oraz dr hab. Marcin Dornowski, prof AWFiS.  Członkowie Kolegium Elektorów AWFiS  dokonali wyboru. Jak potwierdziła Uczelniana Komisja Wyborcza AWFiS  22 na 23 głosy – przy jednym wstrzymującym się  zdobył dr hab. Waldemar Moska.

- Wobec fali hejtu, która wylała się w ostatnich miesiącach na mnie i innych członków władz uczelni, postanowiłem podać się do dymisji po to, żeby środowisko akademickie dokonało oceny mojej osoby. Gdyby okazało się, że ocena jest negatywna nie czyniłbym kolejnych starań o funkcję rektora – mówi rektor Moska.

Jak informuje Karolina Rogowska, rzecznik prasowy AWFiS - do wyborów zgłosiło się trzech kandydatów. Kandydatura jednego z nich nie zyskała aprobaty Senatu uczelni.

Obecna kadencja rektora kończy się w sierpniu 2020 roku.

pw/awfis

Ostatnio zmieniany czwartek, 07 listopad 2019 22:49

Historia

Oliwski kurort - spotkanie z Janem Danil…

Czym żyła dawna Oliwa? O sporcie, rekreacji i rozrywce (do 1945 r.) opowiada dr Jan Daniluk.

27-09-2020 738 Historia

Dom młodzieży Hitlera w Oliwie

W 75 rocznicę zakończenia II Wojny Światowej publikujemy relację prasową z 1936 roku przybliżającą historię brunatnych czasów w Oliwie i Gdańsku. Sięgamy do tekstu z organu prasowego NSDAP w Gdańsku...

08-05-2020 3044 Historia

Ostatnio dodane

VIII Bieg Oliwski

VIII Bieg Oliwski Niedziela 18.10.2020 ORGANIZATOR Fundacja Silni Ciałem Niezłomni Duchem Rada Dzielnicy Oliwa Sportevo Triathlon Team

10-10-2020 405 Rozrywka

Krystyna Łubieńska zaprasza…  Nie tylko teatr

Krystyna Łubieńska zaprasza… Nie ty…

„Krystyna Łubieńska zaprasza…” do Pałacu Opatów w Oliwie, gdzie w Galerii Teatralnej można oglądać Jej wystawę. Piękne fotografie ze spektakli Teatru Wybrzeże, rysunki Mariana Kołodzieja i kolekcje aktorki.

29-09-2020 192 Rozrywka